About

traseu-053.jpg

O bibliotecă de poezie. Cataloage (cronologice, editoriale, de autor), fonotecă, fototecă, videotecă. Cronici, texte, edituri, premii. Date de identificare, criterii specifice. O privire de ansamblu, nu doar arhivare semiprofesionistă. Cam ce trebuie ştiut despre cărţile de poezie de care avem nevoie. Un proiect început în 2001 cu scopul declarat de a impune autoeditarea şi de a elimina rolul editorial de căpuşă (în unele cazuri) ce contravine nevoii de (re)cunoaştere a valorilor literaturii.

Ca idee clară, acest blog a atras atenţia asupra „editurii” Vinea. Cu ajutorul mărturiile autorilor „publicaţi”, e momentul ca astfel de „investitori” să-şi găsească locul potrivit printre vedetele de carton ale tranziţiei. E cazul ca autorii să spună ceea ce ştiu şi să nu mai fie duşi de nas de profitori cu aer(e) editorial(e) şi tarabe care „tipăresc” în tiraje incerte şi vând aşa-zisele cărţi la negru. Dosar în lucru.

BdP se ocupă de prezentarea lunară a câte unui autor contemporan. Materiale originale (foto, audio şi video), interviuri, texte (inedite sau alese de autor ca reprezentative), comentarii critice.

Blog în lucru, BdP pune cărţile pe masă (fie şi pentru o poză, să ştim cum arată măcar coperta unei cărţi editate semiclandestin de atâtea edituri profesioniste) şi-l pofteşte pe autor pe scaun/fotel, să ne lămurească diverse curiozităţi. Selecţia autorilor prezenţi şi a colaboratorilor ne-o asumăm. Căutăm colaboratori (fără veleităţi literare) pentru partea tehnică (tactica nu poate fi eclipsată de tehnică, dar de tehnică avem nevoie).

Aici nu veţi găsi toate cărţile de poezie (şi nici toţi autorii declaraţi, cu carnet de scriitor sau premii de tot soiul), doar cărţile pe care le avem în vedere pentru o bibliotecă „rezistentă”. Nici nu ne propunem să preluăm doar pentru creşterea traficului materiale video sau audio care există pe net şi nu au nevoie de „ştampila” pe care anumite bloguri culturale încearcă să le-o pună. De aceea veţi găsi materiale originale, nu contrafăcute sau luate la „pachet”.

mihai-vakulovski

Mihail Vakulovski – în proiect de la 1 decembrie 2007

n. 1972 în URSS, doctor în filologie (Bucureşti, 2002), este scriitor profesionist, fondator al revistei virtuale Tiuk! (nr. 1, iarna 2001-2002), a publicat cronici, interviuri, poezii în toate revistele de literatură importante (România literară, Contrafort, Vatra, Timpul, Fracturi). Debut editorial cu „Nemuritor în păpuşoi” (versuri), ed. Arc, Chişinău.

cristinaCristina IspasÎn proiect de la 1 noiembrie 2008.

S-a născut pe 29 august 1979, la Corabia. A absolvit Facultatea de Litere în 2003, masteratul de Literatură Română Modernă şi Contemporană în 2005 şi în prezent este doctorand în cadrul Şcolii Doctorale (Universitatea din Bucureşti), cu o teză despre Fenomenul poetic românesc postdecembrist . Debut neoficial în 2006 (desene pe asfalt , colecţia no name). Texte apărute în Vatra, tribuna, Pana mea, Versus-Versum, Apostrof, Tiuk, pe site-urile literare clubliterar şi hyperliteratura şi colaborări cu România literară, Observator cultural, Cuvântul, Stare de urgenţă. A apărut în antologia La neagra , 2007. Debut în volum fetiţa.mixaj pe vinil (Vinea, 2007).

dscf9616

Oana Cătălina Ninu în proiect de la 1 decembrie 2008

(2 mai 1985) volum de debut Mandala (Vinea, Bucureşti, 2005); Premiul Naţional „Mihai Eminescu” pentru debut; Premiul de debut „Iustin Panţa”; Premiul de debut al Colocviilor revistei “Tomis”; Premiul de debut al filialei Dobrogea a U.S.R. ; Premiul I la Festivalul „Prometheus” (2004) etc.; Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Litere, română -franceză (2004 – 2008), cu teza de licenţă “Reprezentări ale corpului în romanele lui Gheorghe Crăciun” (coordonator: Paul Cernat); bursă Erasmus la Bordeaux, Franţa (2006-2007); redactor “pana mea” (2007); în prezent, studentă în anul I la masterele “Studii literare româneşti” (Facultatea de Litere) şi “Literatură franceză – abordări antropologice” (Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine); numele din buletin: Oana-Cătălina Ninulescu; adresa de mail: o_ana_cata@yahoo.com ; blog (include videobook Mandala, 2007): http://oananinu.wordpress.com

dscf9574

Şerban Axinte – în proiect de la 1 ianuarie 2009.

S-a născut la 27 iulie 1976, la Iaşi. Absolvent al Facultăţii de Litere (2002) şi al masterului de Literatură comparată şi antropologie culturală (2004), Universitatea Al. I. Cuza, Iaşi. Actualmente, este cercetător ştiintific la Institutul de Filologie Română A. Philippide din Iaşi, redactor al publicaţiei cu profil academic „Philologica Jassyensia” şi colaborator la mai multe reviste culturale, printre care „Cuvântul”, „Observator cultural” şi „Tribuna”.

A fost secretar general de redacţie al revistei culturale „Timpul” (2004-2007). Autor al volumelor de versuri Starea balanţei (Editura Eurocart, 1996), Pragurile Apeiron (Editura OuTopos, 1999) şi Lumea ţi-a iesit aşa cum ai vrut (Editura Vinea, 2006). Prezent în mai multe antologii, printre care, oZone friendly . Iaşi. Reconfigurari literare (coord. O. Nimigean), Editura T, 2002 şi nasturi în lanul de porumb (coord. V. Leac), Editura Brumar, 2008.

Semnează articole în Dicţionarul general al literaturii române , vol. I-VI (coord. Eugen Simion, Editura Univers Enciclopedic, 2004-2007).

 

ana-dragu-fotoana dragu s-a născut pe 13 noiembrie 1976 în bistriţa, 13 mai 2000 în bucureşti, 10 septembrie 2004 în bistriţa, 6 aprilie 2008 la sângeorz băi. trăieşte rareori şi asta i se întâmplă din toată inima la bistriţa, sângeorz băi, sibiu, bucureşti. fumează, citeşte, cântă la pian şi, ca să fiu sinceră, nu prea iubeşte animalele. poezia? poezia, da! când nu trăieşte este menţinută artificial în viaţă de un înger-îngeraş cu motor.
ana dragu pretinde că se pricepe la autism. a făcut şcoală cât să ia câteva interviuri bibşi să citească în patru-cinci limbi, fără să punem la socoteală, desigur, tebana.

Un mesaj pentru cititorii încuiaţi în biblioteci:

În proiect de pe 22 februarie 2009.

Moni Stănilă. Poetă, coordonatoare şi membră a Cenaclului Pavel Dan din timişoara. prezentă în mai multe antologii. debut în poezie “postoi parovoz. confesiunile dogmatistei”, 2009, charmides/ninpress. a publicat un jurnal de convertire, articole şi poezii în numeroase reviste literare, dar şi pe internet.

blog personal: www.dogmatista.wordpress.com

în proiect din 18 ianuarie 2010.

 

un cristian – n. 1977 la Buzău, master în bibliologie(Bucureşti, proiect Biblioteca de poezie 2001) a editat (gratuit) în conceptul editorial underground (Ridicat de ia însuşi, concept teoretizat în 1998 şi abandonat în 2007) colecţiile etc, carmen, no name. Proiecte mai importante- ediţiile sonore de carte (2001), micul ftiriadi (volantă cu aere literare, 2003), revista pana mea (videobook-uri şi bloguri de scriitori români). Din mai 2008, redactor la „Observator cultural”.  Nu este scriitor, face parte din „personalul auxiliar” literar şi nu îi este ruşine de acest lucru.

Blogul Biblioteca de poezie editează în regim gratuit carnete de poezie. Proiectul vine din fostul sistem editorial underground şi capătă în prezent statut de semnal editorial. Este, probabil, singurul blog literar cu producţie proprie, inclusiv la nivel de produs.

 1. martie 7, 2008 la 5:52 am

  🙂

 2. Lia
  octombrie 11, 2009 la 11:16 am

  as vrea sa intru in grupul vostru. cu poezie.

 3. decembrie 1, 2009 la 7:46 pm

  Daca aveti nevoie de colaborare pe un subdomeniu al artei,as putea sa va fiu de folos cu cate ceva 😉

  Th3Mirr0r

 4. mai 4, 2010 la 11:30 pm

  Super blog. Am ajuns din google căutînd un poem de Mazilescu. Dacă vă interesează cronici la volume de poezie recente (care nu au fost scanate de seniorii blogului) vi le ofer cu plăcere.

 5. gavrilov silvia
  iulie 12, 2010 la 5:29 am

  Iubesc poezia de cand ma stiu cred ca m-am nascut cu ea, aici la Constanta ,nu pot decat sa va multumesc , imi este un pic rusine nu prea am cu ce sa ma mandresc dar va multumesc .

 1. mai 11, 2008 la 5:52 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: