Gabi Eftimie – un chestionar (III-IV)

III. O…

– întrebare pentru scriitorul preferat

– idee pentru o „viaţă” literară „mai bună”

Adică: “funcţională”?

– problemă cu care te-ai confruntat/ pe care ai observat-o de când ai „intrat” în literatură

Că m-am blazat şi n-am fost suficient de curioasă. Că nu am găsit decît 1-2 oameni cu care să am afinităţi. Că am nevoie de opiniile altora uneori, ca să decid ce e ok și ce nu.

IV. Întrebări cu răspuns opţional:

 

1. Ce ţi se pare „în regulă” în lit. română actuală?

Interpretez “actuală” mai generos, şi mă gândesc mai mult la edituri şi pe planul lor editorial. Că se publică destul de mult totuşi, pentru un public atât de restrâns.

2. Ce ţi se pare „în neregulă”? (ce te intrigă/nemulţumeşte/”atacă”)

Nu sunt autori prea mulţi care să-mi placă, editurile merg pe anumite reţete atunci când publică autori români, din raţiuni comerciale, desigur. Nu există reviste literare atractive, accesibile, chiar pe anumite nișe, perioade, reviste specializate (gen: Literatura avangardistă), există doar nişte “ziare literare” care nu se adaptează la public. 

Faptul că scriitorii mai tineri sunt foarte complexaţi şi se raportează tot timpul la cineva. Nu toți au identităţi clare, nu toți sunt suficient de implicaţi în lucrurile care îi interesează sau care i-ar putea interesa, cât să fie “siguri pe ceea ce fac” şi asta să fie destul). Publicul e ghetoizat (spus pompos / nici măcar asta nu sună suficient de umil ca să reflecte realitatea).

3. Ai vrea să trăieşti din scris?(dacă da, cum vezi posibil acest lucru sau cum reuşeşti acest lucru)

Nu-mi pot imagina să funcţioneze asta în RO deocamdată. Literatura e totuşi prea marginalizată şi investită cu o funcţie oarecum simbolică pentru a putea fi luată în serios. Am prieteni (nu sunt scriitori faimoşi, nici pe departe) în străinătate care trăiesc decent doar din scris, dar nici ei nu au un statut deloc privilegiat. Fac asta pentru că simt un fel de vocație.

Mi-ar plăcea să trăiesc din cărţile traduse, în schimb, şi cred că asta se poate face pe termen scurt/mediu, în funcţie de cât rezişti într-un ritm de lucru care să impună o normă zilnică, şi de cât te ţine entuziasmul și cât reziști financiar să cauţi burse şi granturi în afara ţării.

4. Cum „cuantifici” performanţa în literatură? (premii, nr. de cititori, statut literar…)

Nu mă pricep.

5. Ai un model de performanţă?

 Există persoane pe care le respect, până la idolatrizare.

6. Ce ar trebui să includă un management literar performant?

Probabil că ar trebui să se concentreze mai mult pe partea tehnică şi administrativă, decât pe restul. În sensul că, dacă vreau să public o carte pe hârtie roz şi cu o copertă sub formă inimă, aş vrea s-o pot face. Vreau să spun că aş vrea să mă pot exprima cum vreau, “conform nevoilor”, fără să fac compromisuri, fără să mă mulţumesc cu o versiune sărăcăcioasă. De asemenea, cred că e necesar să plasezi autorul într-un context din care face parte, să nu-l laşi să plutească într-o masă incertă, să-l faci uşor identificabil.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: