Augustin Cupșa – un chestionar (III)

III. O…

– întrebare pentru scriitorul preferat : Scriitorii mei preferaţi sunt morţi. Prefer să-mi păstrez întrebările pentru lumea cealaltă.

– idee pentru o “viaţă” literară “mai bună” : Lucrurile au stat dintotdeauna prost în literatură şi să vă spun un secret – mai bine nici n-or să stea. Vedem noi că lumea a fost atrasă întotdeauna de spectacol chit că era vorba de lei care sfâşiau gladiatorii în arenă, de bufoni care jonglau mingiuţe pe fund la curtea regelui, cavaleri care se căsăpeau în turniruri, vodeviluri, piese de teatru, întreceri sportive cu oameni sau animale, filme sau concerte. În public, oamenii stau la un loc şi asta bănuiesc că îţi poate ţine de urât. Dar cărţile le citeşti singur. Cu excepţia situaţiilor când trebuie să-ţi umpli, pe tren, în metrou sau altundeva, cele în care oamenii citesc de plăcere sunt rare şi acei oameni sunt şi ei destul de rari. Literatura are dintotdeauna un public al ei constant dar restrâns numeric. Scriitori care sunt conştienţi de asta şi de faptul că dacă vor totuşi să deină vedete, vor trebui să plătească un preţ consistent, fac viaţa literară mai bună şi mai onestă. Iar onestitatea e condiţia necesară pentru performanţă.

– problemă cu (pe) care te-a confruntat (ai observat-o) de când ai “intrat” în literatură : M-am confruntat cu foarte multe probleme de când am intrat în literatură – oameni mărunţi şi agresivi, orgolii mari, cărţi inconsistente, evenimente gonflate, grupuri de interese, sfori, bârfe şi anonimat garantat de stat – astea ar fi pe scurt mărgăritarele de pe tichia literaturii noastre. Niciuna nu m-a împiedicat să-mi văd de treabă. Poate singurul lucru care m-a întristat, l-aş putea numi „trădarea” scriitorilor „importanţi şi în viaţă”, felul în care s-au mulţumit cu jocurile unor editori, au luat în braţe tot felul de nonvalori, au făcut compromisuri şi în general s-au mulţumit cu puţin. Mi-am schimbat părerea despre unii din ei. Dar să nu mint, sunt destui şi cei care au venit activ către tineri, au căutat efectiv talente şi voci noi, nu ca să „se pună bine” noile generaţii ci efectiv vrând să se asigure că lasă scrisul pe mâini bune. Merită toată lauda dar nu îi voi pomeni aici.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: