Augustin Cupșa – un chestionar (I)

Nume: Cupşa

Prenume: Augustin

Pseudonim(e) literar(e): Ştiu că am publicat câteva poezii sub diverse pseudonime mai demult, de frică să nu afle lumea că scriu poezii. Oricum n-aveau cum să afle pentru că era vorba de reviste literare. Acum mă plimb nestingherit cu numele meu.

Data şi locul naşterii: 10.01.1980, Craiova

E-mail: aacupsa@yahoo.com

Blog/ site personal:  

Cărţi publicate (titlu, an, editura, tiraj- când e cazul): „Prezent compus/ recompus” (poezie) Editura Convorbiri Literare 2005, „Perforatorii” (proză) Editura Cartea Românească 2006

Premii obţinute: Mă distrez şi-mi place să spun că am luat premii mici şi mijlocii. Diverse forme şi culori. Eu nu mi-am dorit în mod deosebit nici unul dar cred că premiile sunt binevenite la început, când ai nevoie de confirmări şi să ţi se spună că ai mers într-o direcţie bună, după aceea propria apreciere devine cea mai importantă.

Colaborări: Am colaborat la tot felul de reviste, acum când mă gândesc, sunt destul de multe – proze scurte, poezii, anchete, mici interviuri deşi nu am căutat niciodată asta şi nu am  o preocupare legată de vizibilitate. Aşa că particip în viaţa literară tipărită doar atunci când sunt invitat sau am ceva de spus. Revistele care mi-au rămas dragi şi cu care am o relaţie constantă sunt Ramuri, Mozaicul, Luceafărul, Tribuna şi Egophobia (dintre cele electronice).

 

Cenacluri frecventate: Singurul cenaclu la care am participat constant a fost Odiseu din Craiova. Veneau acolo Xenia Karo, Tibi Neacşu şi alţii de Filologie; eram şi eu student dar la Medicină. I-am văzut vorbind într-o zi la un post local de televiziune şi mi s-au părut foarte asumaţi, preocupaţi mai mult de literatură şi mai puţin de imaginea lor. I-am căutat şi am rămas alături de ei aproape 3 ani până când m-am mutat în Bucureşti. Uneori mai venea şi Ionel Cipureanu. Întâlnirile se ţineau în sala 2 Actori din Casa Studenţilor – o încăpere devastată unde, vorba aceea, ne era frig iarna şi cald vara, deasupra repeta o formaţie de rock alternativ, nu mai ştiu cum se numea şi trebuia să luăm din când în când pauze de citit pentru că nu ne mai auzeam. Eram cinci, şase oameni, noi eram publicul nostru, citeam pe rând şi ne desfiinţam fără nici o milă. Apoi ne împăcam la o bere. Cred că se mai face şi acum dar eu nu am mai reuşit să ajung deşi mi-aş dorit.

Lecturi în cenacluri, cluburi…: Am prins pe final, cenaclul de la Uniunea Scriitorilor, în 2005, îl prezida Cezar Ivănescu. Am amintiri foarte vii şi luminoase de atunci. L-am întâlnit pe Marian Drăghici la terasa din spatele Muzeului Literaturii, era o după amiază limpede de primăvară. Am băut o bere şi m-a sfătuit să-mi încerc norocul citind proză deşi iniţial fusesem anunţat cu poezie. Am făcut bine pentru că am avut parte de o primire călduroasă, sala a fost entuziasmată, câţiva m-au rugat, la sfârşit, să le dau foile de pe care citisem sau copii, dacă mai aveam. Erau prezenţi atunci, printre alţii, Horia Gârbea, Eugen Uricaru, Violeta Ion care şi-au arătat o simpatie deosebită iar eu am ştiut că făcusem un lucru bun. Seara, am mai rămas de vorbă cu Marian Drăghici şi el m-a sfătuit să dau drumul pe piaţă, manuscrisului. În anul următor, am citit la primul colocviu al Tinerilor Scriitori. Manuscrisul urma să apară la Cartea Românească şi reacţia celorlalţi scriitori a fost foarte bună. Robert Şerban mi-a dat o ţigară – „premiu pentru lectură”!, eu rămăsesem fără nici una.

 

Debut în revistă : Am debutat aproape concomitent în cele două reviste din Craiova – Ramuri şi Mozaicul cu poezii. În anul acela, Ramuri mi-a dat şi premiul pentru debut. În liceu, scoteam o revistă, „Timpuri Nouă” se numea parcă, eram prin 1996, a trecut foarte mult timp de atunci, nu ştiu cum m-am nimerit şi eu pe acolo, am publicat câte o proză scurtă în fiecare număr. Au apărut două numere. Eu nu am nici un exemplar, era oricum ceva într-un circuit restrâns, nu cred că se pune.

Debut on-line(reviste literare on-line): Am publicat prima dată pe Respiro.org, nu mai ştiu ce se mai întâmplă pe acolo.

Debut sonor (înregistrari Radio cu lecturi, casete audio difuzate public, audiobook): Ştiu că atunci, la colocviul din Bucureşti s-a înregistrat pentru radio, nu ştiu dacă s-a difuzat vreodată.

Debut în volum: În 2004, am participat la concursul naţional „Porni Luceafărul…”. Xenia Karo şi Tibi Neacşu câştigaseră deja şi în anul acela a fost rândul meu. Am trimis fără să-i anunţ, cu frică, poeziile şi m-am bucurat foarte mult când am aflat că am câştigat. Nu m-am dus atunci la Botoşani pentru că aveam examen la Urgenţe Chirurgicale (ştiu sigur!). Cassian Maria Spiridon s-a ocupat de editare la Convorbiri Literare. A fost un tiraj mic şi l-am dat la puţinii mei cunoscuţi din lumea literară. Şi ăsta mi se pare atât de departe. N-am mai scris poezie de atunci. Am mai obţinut un minitiraj după o vreme, aşa că mai am câteva exemplare.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: