Prima pagină > 1. Supliment BdP, 2001, Experiment BdP, nr. 22 (Răzvan Ţupa, din mai 2010), povestea cărţilor, Răzvan Ţupa > răzvan ţupa – fetiş (2001) / povestea cărţilor (experiment BdP)

răzvan ţupa – fetiş (2001) / povestea cărţilor (experiment BdP)

De fapt, fiecare dintre cărțile pe pe care mi le-a publicat o editură a avut înainte de apariție ediții neoficiale. Fie a fost vorba despre fascicole pe care le băteam la mașină în diferite formate și le capsam singur, fie de aparițiile din colecțiile carmen sau no name.

fetiș (2001) – fețele debutului


A apărut abia după ce mă plictisisem și eu de formele succesive pe care le tot căpătase. Mai întâi au fost două sau trei caiete în care copiam de mână poemele pe care mi se părea mie că pot să le arăt. Din aceste caiete m-am apucat la un moment dat să selectez încă o dată poeme pe care le-am dactilografiat la vechea mașină electrică de scris pe care o foloseam de la Casa de Copii 10, unde lucra maica-mea. Era un instrument destul de voluminos care, odată băgat în priză, uruia și bătea descentrat litera S, mi se pare. Cum a fost greu de cărat în spate, mai ales după ce nu am mai găsit rezerve de tuș în casetele de care avea nevoie acel model Olivetti care cred că apucase să fie hot prin anii 70 cu bila de pe care imprima orice literă. Multă vreme am transcris poemele pentru fetiş cu maşina Remington portabil a doamnei Câmpianu. Chiar și azi o mai împrumut pentru sesiunile de poezie relațională, cum s-a întâmplat la Street Delivery, anul trecut. Apoi, când lucram la Editura Muzicală a venit momentul în care transcriam în computer poemele și le salvam pe câteva dischete. De acolo  am trimis și manuscrisul spre cinci edituri care publicau poezie în acel moment. Nici una nu a răspuns decât mult mai târziu. Când deja împrumutasem banii pentru tipar și deja apăruseră primele cronici și premiul Eminescu de la Botoșani.

Dar Fetiş a mai avut câteva ediții care au circulat. Mai întâi a fost ediția pe care Un Cristian a făcut-o în colecția carmen, cu titlul „toate obiectele în care înghesuim intenția noastră de apropiere”.  Apoi tot proiectul lui Cristi, Biblioteca de poezie, de la Facultatea de Litere a inclus recitalul, deci varianta orală a volumului care încă nu ieşise de la tipografie. Seara cu înregistrările făcute prin metrou şi pe stradă, cu casetofonul uriaş cu care m-am înfiinţat la sala 305.

foto 1 inedit: Răzvan Ţupa audiţie fetiş la Biblioteca de poezie (2001), fotografie de un cristian

Dar oricâte lucruri ar fi trăit acea variantă a fetiş-ului niciodată nu a fost în librărie. Toate exemplarele le-am plătit şi le-am luat de la editură hotărât să trimit cui ştiam că este interesat de acest volum. Nu cunoşteam personal prea mulţi critici, dar am trimis pe numele lor la adresele revistelor pentru care scriau. Un singur volum mi s-a întors, neridicat niciodată de destinatar de la poștă. Cred că în 2-3 zile apărea prima cronică pe care Elena Vlădăreanu o făcea cărții în Cotidianul, apoi, tot ea făcea un interviu cu mine. Sunt sigur că primul care cred că a avut un titlu de genul nu mă interesează să public sau aşa ceva. Și acum îmi dau seama că nu s-a schimbat prea mult ce credeam atunci.
Printre cenaclurile la care mergeam atunci erau şi întâlnirile pe care Nora Iuga, Constantin Abăluță și Octavian Soviany le ţineau la Uniunea Scriitorilor. De altfel cred că dânşii au fost printre primii scriitori consacraţi care au citit volumul în 2001.

foto 2: Răzvan Ţupa şi un cristian la înregistrarea ediţiei audio, în metrou

Chiar şi aşa, acest volum a legat multe fire. Printre altele şi lansarea la Muzeul Literaturii. Urmanov publicase cu un an mai târziu la Pontica. Marin Mincu i-a promis că îi face lansare dacă mai găseşte o carte de poezie pe care să o prezinte odată cu cannonicele lui. Şi aşa am lansat împreună cărţile. Marin Mincu mi-a spus să îi arăt volumul. Cu un an înainte acel volum care venise înapoi era cel care îi era destinat.

Tot cu fetiş a venit şi prima iluzie şi prima deziluzie legată de literatură. Am aflat foarte târziu că am luat premiul de debut Eminescu. De fapt eu habar nu aveam că există premii de debut și m-am dus să ridic telegrama prin care eram anunțat de premiu chiar pe 15 ianuarie, ziua în care se şi decerna la Botoşani. Am ajuns abia după trei sau patru zile şi pentru mine a fost mai important decât dacă aş fi fost la festivitatea oficială. În prima zi, cel puţin, totul a fost perfect. Mai puţin eu, care am uitat să iau cu mine volumul la decernarea premiului din amfiteatrul Memorialului Eminescu, aşa că nu am putut să citesc nicio poezie. Nu a durat mult până când m-am întors și ne-am strâns cei de la Fracturi în Fire club să sărbătorim mai multe lucruri. O dată că mi se pare că era ziua Elenei Vlădăreanu, apoi premiul ăsta. Ei, când am plecat, pe lângă intrarea în pasajul de la Sf Gheorghe, exact acolo unde anul trecut a avut Băsescu sediul central al campaniei m-am trezit cu Ianuş foarte supărat venind peste mine, şi toţi ceilalţi din grup şi-au dat seama că eu şi Ianuş ne căram pumni într-o bucurie. După două zile ne împăcasem, dar nu am mai crezut niciodată în vreun fel de grup literar.
Au mai trecut doi ani până când o altă variantă a volumului era în librării.
Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: