Prima pagină > Cartea de vineri, Cronici de Mihail Vakulovski > Radu Andriescu – Punţile Stalinskaya / Cartea de vineri (Mihail Vakulovski)

Radu Andriescu – Punţile Stalinskaya / Cartea de vineri (Mihail Vakulovski)

puntile„Punţile Stalinskaya” apare la aceeaşi editura la care Radu Andriescu alesese să-şi publice şi penultima sa carte de poezie – „Eu şi câţiva prieteni” – editura Brumar – şi e ilustrată, la fel, de Dan Ursachi, doar ca acum poetul îi permite pictorului să-i intre şi mai adânc în carte, nu doar prin grafică, dar şi prin poezie, înfrăţire tot mai fructuoasă & profitabilă printre artiştii tineri. Şi aceasta a fost posibil în primul rând datorită stilului acestei cărţi – şi mai epică, şi mai narativă, şi mai eseistică, şi mai (t)existenţială decât „Eu şi câţiva prieteni”, datorită Mail Art-ului, care, deşi a apărut cu mulţi ani în urmă, cum ne spune Radu Andriescu înaintea primei părţi a cărţii („Ray Johnson a pornit mişcarea Mail Art cu vreo 35 de ani în urmă; acum toată lumea face E-Mail Art. Nam June Paik”), în literatura română Radu Andriescu fiind un novator în acest sens.
„Punţile Stalinskaya” este alcătuită din patru părţi: „1. punţile stalinskaya”, „2. dimineaţa pe răcoare”, „3. psi” şi „capăt de pod” şi se întinde pe 119 p… agini, 119 punţi spre prietenii din celelalte cărţi, din viaţa ca o carte a eului liric al lui Radu Andriescu, nume de cod (ca pe chat-uri) Candriescu, Dan Ursachi fiind Burs. Radu Andriescu este un scriitor care se scrie, care caută realitatea-viaţă din ceea ce face, de aici şi livrescul omniprezent, în nici un caz nu din eventuale porniri textualiste, RA fiind un existenţialist pur sânge („Nu trăim până la sânge / nici când luam pumni în bot”): „ca un pirat al aerelor cu bomba de carton / caut realitate chiondaris pe internet şi mi se-nfig / pixelii-n profunzimi”. Citat din poemul „un doi şi trei de 0”, denumire împrumutată de la o trupa hip hop (BUG Mafia), ca şi „dimineaţa pe răcoare” (Zdob şi Zdub) – altă caracteristică a Mail Art-ului – discuţiile de acolo fiind ca mailurile – scrisorile de pe internet, despre tot ce-ţi vine prin cap, despre ce trăieşti, ce vezi, ce-ţi place şi ce nu, despre ce vrei, despre viaţa ta din acel moment, muzica fiind ceva de care n-ai cum să fugi, năvălind în viaţa poetului pe toate căile posibile, net-ul fiind practic fără graniţe şi permiţându-ţi să uiţi şi de tine.

Cronica integrală aici (tiuk 9)

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: